برخی مطالعات بیانگر آن است که محدودیت شدید مصرف نمک در بعضی افراد میتواند مضر باشد.
مطالعه دکتر پائولو راگی از دانشگاه آلبرتا در تعدادی پژوهش های به عمل آمده حاکی از آن است که محدودیت شدید مصرف نمک در بعضی افراد میتواند مضر باشد. بر اساس نتایج پژوهشی منتشر شده در مجله اروپایی تحقیقات بالینی ، محدودیت مصرف نمک که از قدیم به بیماران مبتلا به نارسایی قلبی توصیهشده است، فاقد مزیت بالینی قطعی است.
به عقیده دکتر راگی با وجود برخی مطالعات در مورد تاثیر کاهش مصرف نمک در بهبود احتمالی کیفیت و کارکرد زندگی هیچ مدرکی دال بر کاهش نرخ مرگ و میر و کاهش بستری شدن در بیمارستان در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی بر اثر کاهش شدید مصرف نمک وجود ندارد. وی در دفاع از نظر خود معتقد است که پزشکان اغلب در برابر تغییر اصول قدیمی که مبانی علمی ندارند، مقاومت میکنند. با اینحال، وقتی شواهد جدیدی به دست میآوریم باید سعی کنیم با آغوش باز از آنها استقبال کنیم.
نمک چه تأثیری روی قلب دارد؟
اگر ماهیچه های قلب نتوانند مقدار خون کافی برای تأمین نیاز بدن به خون و اکسیژن را پمپاژ کنند، فرد با نارسایی قلبی مواجه می گردد. کاهش مصرف نمک به این دلیل به بیماران مبتلا به نارسایی قلبی توصیه می شود که نمک آب را جذب نموده، وجود نمک بیش تر در خون می تواند حجم خون را افزایش داده و باعث بالا رفتن فشار خون شود. در نتیجه منجر به آسیب عروق خونی و قلب شود. با این حال کاهش شدید مصرف نمک نیز می تواند باعث کاهش شدید حجم خون شود که پدیده ای زیان بار است. به گفته دکتر راگی، دانشمندان در خصوص میزان کاهش مصرف نمک اتفاق نظر ندارند و این اختلاف نظر به تفاوت در تفسیر دادهها باز می گردد. از سوی دیگر انجام یک مطالعه مناسب برای ارزیابی تأثیر بلند مدت محدودیت نمک دشوار بوده است، زیرا رعایت رژیم های غذایی کم نمک برای بیماران چالش برانگیز و اندازه گیری میزان نمک مصرفی نیز دشوار است. انجمن قلب آمریکا، به بیماران مبتلا به نارسایی قلبی توصیه می کند که روزانه کم تر از ۲ گرم (حدود نیم قاشق چای خوری) نمک مصرف کنند. دکتر راگی می گوید این توصیه احتمالاً از دل چندین کار آزمایی بیرون آمده که از جمله می توان به کار آزمایی معروف دش-سدیم اشاره کرد که نشان داد افرادی که روزانه کم تر از ۱.۵ گرم نمک مصرف می کنند، فشار خون کم تری دارند.
دکتر راگی می گوید تعدیل مصرف نمک در افراد با مصرف بالای نمک مفید است. با این حال، مقدار کاهش نمک مصرفی مشخص نیست. کیفیت زندگی با کاهش مصرف نمک افزایش می یابد، اگر چه به نظر دکتر راگی شواهد بالینی نمی توانند تأثیر کاهش مصرف نمک را در حوادث قلبی عروقی و نرخ مرگ و میر به طور قاطعی ثابت کنند. محدودیت مصرف نمک باعث کاهش فشار خون به ویژه در بیماران مبتلا به فشار خون بالا میشود اما به نظر می رسد که تأثیر این عمل به مرور زمان کم تر میشود.







