نوشیدن از بطری های پلاستیکی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد
باهاتیم:محققان در پژوهشی جدید که به استفاده از محصولات پلاستیک می پردازد،به شواهد مستقیمی پی بردند که نشان میدهد ترکیب شیمیایی «بیسفنول آ» یا «پی بی ای» که اغلب در بستهبندی مواد غذایی و نوشیدنی وجود دارد، میتواند حساسیت به انسولین، یعنی هورمون کنترلکننده سطح قند خون را کاهش دهد.
مقاومت به انسولین
کاهش توانایی پاسخ به انسولین، که مقاومت به انسولین نامیده میشود، افزایش مداوم سطح قند خون را به دنبال دارد که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را به طرز قابلتوجهی افزایش میدهد.
محققان نتایج تحقیقات را در نشستهای علمی انجمن دیابت آمریکا در سال ۲۰۲۴ به اشتراک گذاشتند و توصیه کردند که آژانس حفاظت از محیطزیست محدودیت های مواجهه با سطح بیخطر پی بی سی موجود در بطریهای پلاستیکی، ظرفهای غذا و سایر مواد بستهبندی را مجدداً مورد ارزیابی قرار دهد.
نتایج تحقیقات دانشگاه ایالتی پلیتکنیک کالیفرنیا در مورد ریز پلاستیک ها
محققان دانشگاه ایالتی پلیتکنیک کالیفرنیا ۴۰ بزرگسال سالم را تحت بررسی قراردادند. این افراد بهطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: یکی از گروهها دارونما دریافت کرد و به گروه دیگر دوز کمی از ترکیب شیمیایی پی بی ای را بهصورت روزانه دادند. پس از چهار روز، حساسیت به انسولین در گروهی که در معرض ترکیب شیمیایی پی بی ای قرار داشتند، کاهش یافت درحالیکه در گروه دارونما هیچ تغییری مشاهده نشد. به گزارش تک تایمز، در حال حاضر آژانس حفاظت از محیط زیست دوز پی بی ای مجاز را ۵۰ میکروگرم به ازای هر یک کیلوگرم وزن افراد در نظر گرفته است.
تاد هاگوبیان، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد دانشگاه ایالتی پلیتکنیک کالیفرنیا، بر لزوم بازنگری دوز بیخطر پی بی ای که در حال حاضر وجود دارد، تأکید کرد. مقررات جهانی؛ نگرانیهای عمومی سازمان غذا و دارو در ایالاتمتحده دوز پایین پی بی ای در ظروف غذایی را بیخطر میداند و آن را ۵ میلیگرم روزانه، به ازای هر کیلوگرم وزن افراد در نظر میگیرد که از دوز خطرناکی که در تحقیقات جدید مشخصشده است، بسیار بالاتر است.
محققان با توجه به این اختلاف سطح، میگویند که دستورالعملهای سازمان غذا و دارو قدیمی و نیازمند بازبینی است. از سوی دیگر برخی نهاد های نظارتی در نقاط دیگر جهان، در مورد ترکیب شیمیایی پی بی ای، رویکرد سختگیرانهتری اتخاذ کردهاند. برای مثال، کمیسیون اروپا پیشنهاد داده است استفاده از پی بی ای در محصولاتی که با مواد غذایی و نوشیدنی در تماس اند، تا پایان سال ۲۰۲۴ ممنوع شود. ازآنجاییکه این همه ما با این مواد بهصورت روزانه سروکار داریم، نگرانی ها راجع به این مواد شیمیایی رو به افزایش است. پژوهش های اخیر هم، بر خطر ریز پلاستیکها برای سلامت انسان، تأکید میکنند.
ریزلاستیک ها
ریزلاستیک ها ذرات بسیار کوچک پلاستیک اند که به درون سلولهای انسان نفوذ میکنند و میتوانند به اندامها آسیب بزنند. وجود ریز پلاستیکها در برخی اندامهای انسان ازجمله ریهها و اندامهای تناسلی تائید شده و نگرانیهای بسیاری به وجود آورده است. یافتههای مطالعه جدید هم تأکید میکند که به حداقل رساندن مواجهه با پی بی ای، از طریق انتخاب ظروف استیل یا شیشهای ضدزنگ و ظروفی که ترکیبات شیمیایی پی بی ای ندارند، خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد.






